«تفاوت‌های زن و مرد در عبادات»

قسمت پنجم:

د: تفاوت در نماز

 امامه تفاوتهای مرد و زن در نماز 

  1. تفاوت درکیفیت رکوع؛ مستحب است مردها زانوها را به عقب بدهند، ولى زن‏ها مستحب است زانوهارا به عقب ندهند.([1])

  2. تفاوت در کیفیت دست‌ها در رکوع؛ مردها در رکوع دست‏ها را روى زانوها مى ‏گذارند و به حالت باز شده قرار می‌دهند، ولى زن‏ها بالاتر از زانوها و به بدن چسبیده قرار دهند ، و حضرت آیت ‏الله مکارم(مد ظله)  نسبت به گذاردن دست‏ها احتیاط واجب دارند.([2])

  3. تفاوت در کیفیت رفتن از رکوع به سجده؛ مستحب است زن‏ها پس از رکوع، براى رفتنِ به سجده، اوّل راست بنشینند سپس به سجده روند ؛ و اما مردها اوّل دست‏ها را به زمین گذارده و سپس زانوهارا و بعد از آن به سجده روند.([3])

  4. تفاوت در کیفیت سجده؛ مستحب است مردها در سجده آرنج‏ها و شکم را بر زمین نچسبانند و بازوها را از پهلوها جدا نگاه دارند؛ ولى زن‏ها آرنج‏ها و شکم را بر زمین بگذارند و اعضای بدن را به یکدیگر بچسبانند.([4])

  5. تفاوت در کیفیت جلسه استراحت؛ مستحب است مردها بعد از سجده بر رانِ چپ بنشینند و روى پاى راست را به کفِ پاى چپ بگذارند؛ اما زن‏ها مستحب است زانوها را بالا آورده و روى قسمتِ بالای ران (کفل) بنشینند.([5])

  6. تفاوت در موقع بلند شدن؛ براى مردها مستحب است موقع بلند شدن، اوّل زانوها و سپس دست‏هارا از زمین بردارند؛ ولى زن‏ها به تدریج و راست مى ‏ایستند به صورتى که کمتر حجم بدن ظاهر شود.([6])

  7. تفاوت در موقعیت ایستادن؛ اگر زن در نماز، عقب‏ تر از مرد بایستد نماز هر دو صحیح است و همچنین اگر برابر یا جلوتر بایستد ولى بین آن دو حایل و مانعى باشد و اما اگر مانع و حایلى نباشد در بیشتر از ده ذراع مانعى ندارد و کمتر از آن تا حدّى که نماز را از باطل بودن خارج نماید (که بعضى از فقها این حد را حدود یک وجب فاصله یا عقب‏ تر قراردادنِ جاىِ سجده عنوان نموده‏ اند) مکروه است. در غیر این صورتها (یعنى مساوى بودن یا جلوتر بودن زن با فاصله کم) اگر با هم وارد نماز شده ‏اند به فتواى‏ حضرت آیت‏ الله العظمی خوئى(ره)، حضرت آیت الله العظمی محقق کابلی(مد ظله)، حضرت آیت ‏الله العظمی فاضل(ره)، حضرت آیت ‏الله العظمی سیستانى(مد ظله) و حضرت آیت‏ الله العظمی مکارم(مد ظله)  نماز باطل است و همچنین نمازِ کسى که با تأخیر شروع کرده است ولى به فتواى حضرت امام(ره)و حضرت آیت‏ الله العظمی گلپایگانى(ره) و حضرت آیت‏ الله العظمی اراکى(ره) نماز باطل نیست.([7])

  8. تفاوت در امام جماعت شدن؛ مرد مى ‏تواند براى مردها و زن‏ها، امام جماعت شود. ولى زن برای مرد نمی تواند امام جماعت شود؛ اما براى زنان اختلاف است، بعضى از فقها مانند حضرت امام(ره) و حضرت آیت ‏الله فاضل احتیاط واجب دارند که زن براى زنان امام جماعت نباشد.([8])

  • سؤال: با توجه به این‏که حضرت امام (ره) احتیاط واجب فرموده ‏اند که امام جماعت باید مرد باشد و این مسأله در بعضى از رساله ‏ها اشتباهاً احتیاط مستحب ذکر شده است، نماز بانوانى که با امام جماعت زن خوانده شده است چگونه خواهدبود؟

  • جواب: اگر جاهل به مسأله بوده ‏اند و تقصیرى در یادگرفتن مسأله نکرده‏ اند نمازشان به طور فرادى صحیح است مگر آن‏که رکنى کم یا زیاد شده باشد.([9])


 

[1]العروه‏ الوثقى، ج 1، مسأله 16، و فى الرکوع، مسأله 1؛ توضیح المسائل مراجع، مسأله 1044.

[2]العروه ‏الوثقى، ج 1، فى القنوت،مسأله 16 و فى مستحبات السجود «الثالث».

[3]العروه ‏الوثقى، ج 1، فى القنوت، مسأله 16؛ توضیح المسائل مراجع، مسأله 1091.

[4]العروه‏ الوثقى، ج 1، فى القنوت، مسأله 16، و فى مستحبات السجود «الخامس عشر».

[5]همان؛ توضیح المسائل مراجع، مسأله 1091.

[6]توضیح المسائل مراجع، مسأله 886 و 887 و 888؛ العروه ‏الوثقى، ج 1، فى مکان المصلى «العاشر».

[7]العروه ‏الوثقى، ج 1، فى شرائط امام الجماعه؛ توضیح المسائل مراجع، مسأله 1453؛ جامع ‏المسائل حضرت آیه‏ الله فاضل، ج 2، ص 153، سؤال 327.

[8]استفتا از دفتر استفتاى حضرت امام‏ که نزد نویسنده موجوداست.