«تفاوت‌های زن و مرد در عبادات»

قسمت هفتم:

à   ه-) تفاوت درروزه


  1. تفاوت در شرایط وجوب روزه؛ شرایط وجوب روزه براى مردها عبارتند از: بلوغ؛ عقل؛ عدم بی هوشى؛ مریض نبودن(درصورتى که روزه برایش ضرر داشته باشد)؛ مسافر نبودن؛ و اما براى بانوان شرط دیگرى هم بیان شده است، و آن حیض و نفاس نبودن است اگرچه در مقدار کمى از روز باشد.([1])

  2. تفاوت در شرایط صحّت روزه؛ براى مردها عبارتند از: عقل؛ ایمان و اسلام؛ باقى نماندن بر جنابت تا اذان صبح؛ مسافرى نباشد که نمازش شکسته است؛ عدم مریضى و چشم دردى که روزه برایش ضرر داشته باشد؛ نیّت و اخلاص؛ انجام ندادن هیچ‏کدام از مبطلات روزه؛ اگر می خواهد روزه مستحبى بگیرد باید روزه واجب قضایی نداشته باشد. اما نسبت به بانوان دو شرط دیگر هم اضافه شده است: یکى باقى نماندن بر حیض و نفاس تا اذان صبح(درصورتى که پاک شده باشد) و دیگر آن که درتمام روز حیض و نفاس نشود اگرچه مقدار کمى از روز باشد.([2])

  3. تفاوت در روزه‏ هاى حرام؛ روزه ‌های حرام براىمردهایازده تاست و اما براىزن‏ها یکى افزوده شده است وآنروزه مستحبّىِزندرصورتى کهمزاحمت باحقّ شوهر داشته باشد ودرصورتى که شوهر نهى کندبنابراحتیاط واجب حرام است اگرچه مزاحمت با حقِ شوهر هم نداشته باشد.

    و حضرت آیت ‏الله فاضل و حضرت آیت ‏الله مکارم فرموده‏اند: بنابراحتیاط واجب بدون اذن شوهر نیز روزهمستحبى نگیرد.([3])

  4. تفاوت در کفّاره روزه ؛یکى از اقسام کفّاره متعلّق به زنى است که به خاطر مصیبتى که بر او وارد شده موهاى خود را قطع کرده است که باید شصت روز روزه  بگیرد و یا یک بنده آزاد کند و یا شصت فقیر را طعام بدهد و همچنین زنى که به خاطر مصیبت، صورت خود را خراشیده که خون خارج شده است و یاموى سر خود را کنده‏ است که باید یک بنده آزاد کند یا ده فقیر را سیر کند یا آنان رابپوشاند و اگر اینها را نتواند باید سه روز پى درپى روزه  بگیرد، ولى حضرت آیت ‏الله سیستانى وجوب آن را ثابت ندانسته ‏اند.([4])

5-   نشستن زن روزه‌ دار درآب؛مکروه است و به فتواى آیت ‏الله گلپایگانى(ره) بنابراحتیاط واجب باید ترک شود.([5])

ادامه دارد.....



[1]العروه‏الوثقى،ج 1، فصل فى شرائط وجوب الصوم.

[2]همان، فى شرائط صحه‏ الصوم و فصل فى النیّه.

[3]همان، فصل 15، فى اقسام الصوم.

[4]همان، فصل 14، فى صوم الکفّاره.

[5]همان، فصل 5، فیما یکره للصائم.